Idegenvezetés belföldön külföldi turistáknak és magyar honfitársaimnak

Az alábbi helyekre vállalok magyar, francia, román vagy orosz nyelvű idegenvezetést:

Budapest és a Dunakanyar,

Debrecen, Hortobágy,

Eger, Miskolc,   

Tokaji borvidék,

Sárospatak, Sátoraljaújhely

Veszprém, Balaton,   

Pécs.

E magas ismertségű, országos úticélok mellett, szeretném mindenkinek a figyelmébe ajánlani  szűkebb hazámat, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, amely kevésbé van a köztudatban.  Nyíregyháza szerencsés kivétel, ez már bekerült az országos turisztikai vérkeringésbe a sóstói állatkertnek és a falumúzeumnak köszönhetően.

Mellette viszont országos „leg”-eket találunk, amelyekről nincs a nagyközönségnek tudomása. Csupán ízelítőként egypár:

Az összes nagymagyarországi, honfoglalás korabeli földvárunk közül a megyében, Szabolcson találjuk a legépebben fennmaradt földvárat.  Emellett csak ráadás a Mudrány kúria, a megye egyetlen olyan nemesi udvarháza, ahol az eredeti, 18. sz.-i berendezéssel találkozunk.

Nyírbátorban egy olyan gótikus templomot találunk, amelynek hazánkban csak egy helyen van párja (Szegeden.)

Ugyancsak Nyírbátorban van a magyar barokk szobrászat egyik remekműve, a Krucsay-oltár.

Szatmárcsekén –amellett, hogy itt található nemzeti költőnk, Kölcsey Ferenc síremléke- egy országos unikumot találunk: a híres csónakfejfás temetőt.

A megyében példát találunk az egyik legrégebbi népi építészeti módra, a paticsfalra: a ház fala vesszőfonatból áll, amelyet kívül-belül betapasztottak.  (Tákos, „paraszt Notre-Dame”)

Csarodán a templom freskói a 14. században készültek, emellett kazettás mennyezetet és festett fa szószéket találunk.

II.Rákóczi Ferenc híres főkapitánya volt Vay Ádám. A szépen felújított, hangulatos és élménydús családi kastélyuk Vaján tekinthető meg.

Az impozáns tiszadobi Andrássy-kastély a franciaországi Loire-völgy kastélyainak is díszére válhatna.
Nem kell addig menni, mindössze kétórányi autózásra van Budapesttől!

A felsoroltak mellett a régi épületek kedvelői még sokat barangolhatnak: a Középkori Templomok Útja 37 db. 12-15. sz.-i templomot jegyez a megyében.

Javaslatom: 1-2-3 napos kirándulások.

Kitekintés

Ha valaki az ország másik feléből jön tájainkra, kombinálhatja a felsorolt (és fel nem sorolt) látnivalókat egy- kétnapos határon túli kiruccanással. Egy nap alatt meg lehet járni Koltót, ahol Petőfi a mézesheteit töltötte, valamint Nagybányát, ahol –Marosvásárhely mellett- a mai Románia legmagyarabb vonatkozású festménygyűjteménye található. (Nagybányai Iskola)

Még egy teljes napot sem vesz igénybe, ha pl. Nyíregyházáról indulunk, hogy megnézzük Ady szülőházát Érmindszenten, majd utána Erdély legszebb berendezésű kastélyát, a nagykárolyi Károlyi-kastélyt. Ugyanarról a Károlyi családról van szó, amelyiknek egyik híres kastélya Fóton található.         

Beutaztató irodáknak

Francia nyelvű csoportoknak is tudom ajánlani az 1-2 napos kirándulásokat Nyíregyházáról Észak-Erdély-Máramarosba: a vidám temető Szaploncán, a kommunizmus politikai börtöne Máramarosszigeten, a román népi építkezés, a világörökségi fatemplomok mind olyan látnivalók, amilyennel a nyugat-európai turista csak e tájakon találkozik.

Zárásként egy kis névmagyarázat: honnan Szabolcs-Szatmár-Bereg  megyének ez a hármas elnevezése? Hát bizony Trianonból/-tól eredeztethető. A történelmi Szatmár vármegye 60%-a Romániához került, a történelmi Beregnek pedig 90%-a Ukrajnához.  A maradékok csatlakoztak Szabolcshoz.

Így veheti fel velem a kapcsolatot: