Tanuljon franciául! Online franciaoktatás az ország bármelyik pontjáról! Érdekli a francia nyelv? Felfrissítené korábbi ismereteit?

Nyelvvizsgát szeretne? Vagy emelt szintű érettségit franciából?
Csak hobbiból szeretné tanulni a franciát? Akkor ez az oldal Önnek szól!

Magamról:

Borsos Zsolt vagyok. A franciatanári szakot a nyíregyházi Bessenyei György Főiskolán végeztem el, majd az egyetemi kiegészítést a Veszprémi Egyetemen.

Több, mint két évtizede tanítom a francia nyelvet, elsősorban gimnáziumban.

A ’90-es években rendszeresen részt vettem egyhónapos franciaországi továbbképzéseken, azóta az élő francia nyelvvel franciaországi idegenvezetéseim alkalmával találkozom, évente többször is.

Felkészítek BME, Origo és DELF-DALF általános nyelvvizsgákra, valamint közép és emelt szintű francia érettségire.

Óráimat online tartom vagy személyesen. Online franciaoktatás esetében is –ha térben
nem vagyunk túl messze egymástól- egy előzetes fizikai találkozásra lehetőség van.

Az első ismerkedés, az igények megbeszélése ingyenes.

Mennyire könnyű a francia nyelv?

Sokan mondják, hogy tetszik nekik a francia nyelv hangzása, de nehéz. Sokszor megkérdeznek, hogy a francia mennyivel nehezebb-könnyebb más, hazánkban ismert nyelveknél. Nos, közelítsük ezt meg egy másik oldalról. Hazánkban sok külföldi él, és sokan közülük megtanulnak magyarul. Ha egy nyugat-európai magyarul beszél, általában nagy teljesítménynek tartjuk, és megdicsérjük.

De neki is csak annyira könnyű megtanulni a mi nyelvünket, mint nekünk az övét!

Nyelvtanárként ismerem a közismert európai nyelvek –pl. angol, spanyol stb.- nyelvtani nehézségeit. A francia mellett románul és oroszul beszélek, illetve portugálul tanulok. Úgy látom, hogy ezek a nyelvek kb. mind ugyanannyi óraszámú tanulást igényelnek egy magyar anyanyelvű számára, ha pl. egy középfokú nyelvvizsgát veszünk alapul.

Könnyűnek érzünk egy nyelvet, ha nyelvtani rendszere és szókincse közel áll a miénkhez.
Az európai nyelvek többsége (angol, francia, német, román, lengyel, orosz, olasz stb.) valamilyen fokú rokona egymásnak, tehát bizonyos hasonlóságok előfordulnak bennük. A magyar nem rokona a felsoroltak egyikének sem.

Akkor is könnyebben vesszük az akadályokat, ha ismerünk már egy idegen nyelvet. Pl. a francia és az angol csak távolabbi rokonok, nem olyan közeliek, mint pl. a német és az angol, de mégis az angol és a francia szókincsben sok egyezést fogunk találni. Tehát aki tud már angolul, azt a francia nyelv tanulásakor segíteni fogják ezek a szókincsbeli egyezések, és ez fordítva is igaz. Aki a német után kezdi a franciát, annak a nyelvtani nemek -hímnem-nőnem- semlegesnem- létezése nem lesz idegen, sőt örülni fog, hogy a franciában csak 2 nyelvtani nem van, és nem 3, mint a németben.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy annyira könnyű nekünk megtanulni franciául (angolul, németül stb.), mint amennyire egy franciának (v. más anyanyelvűnek) könnyű megtanulni magyarul.

Mindaz, amit eddig elmondtam, általánosságban véve igaz. Viszont van még egy nagyon fontos tényező: ez pedig nem más, mint a nyelvet tanuló személyiség. Aki közel érez magához egy nyelvet, szereti a hangzását, az sokkal könnyebbnek fogja érezni a tanulását. Ha egy ilyen embert megkérdezünk, hogy nehéz-e az adott nyelv, azt fogja mondani, hogy nem annyira, vagy azt, hogy könnyű.

Ide kívánkozik Lomb Katónak egy gondolata:

a művészeti ágakat nem számítva, minden emberi tevékenyég eredménye a motivációtól és a befektetett munkától függ.

Ez bizony mélységesen igaz! 

(Lomb Kató a 20. század egyik híres magyar nyelvtudója volt, 16 nyelven beszélt-írt-tolmácsolt-fordított.) 

Hogyan oktatom a francia nyelvet? Milyen módszerrel érdemes franciául tanulni?

Beszélni, beszélni és megint beszélni.
Sok hanganyagot hallgatni, azt ismételgetni.
És persze nem árt megérteni és megtanulni a nyelvtani szabályokat, ez gyorsabbá teszi a
nyelv elsajátítását.
Az írásbeli gyakorlatok „csak” arra szolgálnak, hogy a nyelvtan ne jelentsen gondot.

Miből és mennyiért tanítom a francia nyelvet?

A France-Euro-Express tankönyvcsalád, francia és magyar kiadású nyelvtani gyakorlókönyvek, különböző francia szövegek könyvekből és az internetről, hanganyagok CD-ről és az internetről.

Díjazás: 4000 Ft/60 perc

Így veheti fel velem a kapcsolatot: